Τον Σεπτέμβριο του 2019, εγκαινιάσαμε το “Αρχαιολογικό Μονοπάτι Ονιθέ”, στον αρχαιολογικό χώρο Ονιθέ Γουλεδιανών Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι περιήγησης στον μυστηριώδη αρχαιολογικό χώρο της Ονιθέ, ο οποίος έχει ελάχιστα εξερευνηθεί προς το παρόν. Το μονοπάτι διέρχεται από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του τόπου, όπως η Παλαιοχριστιανική βασιλική, οι αρχαϊκές οικίες, η ακρόπολη, η Κερά κ.ά., καθώς και από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σημεία απεριόριστης θέας που μαρτυρούν τη διαχρονικότητα του τόπου αυτού.

Η περιηγητική διαδρομή της Ονιθές έχει σημείο αναφοράς τον ερειπιώνα μιας σημαντικής αρχαίας πόλης, η οποία άκμασε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος αι. π.Χ.) αλλά φαίνεται να κατοικήθηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους (ελληνιστική, πρώιμη χριστιανική, ενετική, οθωμανική, νεότερη), από τις οποίες διατηρούνται χαρακτηριστικά κτίσματα.

Εκτός από τον ιστορικό, η διαδρομή αναδεικνύει και τον φυσιολατρικό χαρακτήρα αυτής της ιδιαίτερης εδαφικής ενότητας, που περιλαμβάνει μια ξεχωριστή χλωρίδα, παραδοσιακές καλλιέργειες και δομές, καθώς και σημεία γεωλογικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος.

Η Paths of Greece σχεδίασε και υλοποίησε το έργο για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουλεδιανών “Η ΟΝΥΘΕ”. Η σήμανση που πραγματοποιήσαμε ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα. Ο χάρτης της διαδρομής έγινε σε συνεργασία με την Staridas Geography. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.