Αρχαιολογικό Μονοπάτι Ονιθέ

Αρχαιολογικό Μονοπάτι Ονιθέ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, εγκαινιάσαμε το “Αρχαιολογικό Μονοπάτι Ονιθέ”, στον αρχαιολογικό χώρο Ονιθέ Γουλεδιανών Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι περιήγησης στον μυστηριώδη αρχαιολογικό χώρο της Ονιθέ, ο οποίος έχει ελάχιστα εξερευνηθεί προς το παρόν. Το μονοπάτι διέρχεται από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του τόπου, όπως η Παλαιοχριστιανική βασιλική, οι αρχαϊκές οικίες, η ακρόπολη, η Κερά κ.ά., καθώς και από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σημεία απεριόριστης θέας που μαρτυρούν τη διαχρονικότητα του τόπου αυτού.

Η περιηγητική διαδρομή της Ονιθές έχει σημείο αναφοράς τον ερειπιώνα μιας σημαντικής αρχαίας πόλης, η οποία άκμασε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος αι. π.Χ.) αλλά φαίνεται να κατοικήθηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους (ελληνιστική, πρώιμη χριστιανική, ενετική, οθωμανική, νεότερη), από τις οποίες διατηρούνται χαρακτηριστικά κτίσματα.

Εκτός από τον ιστορικό, η διαδρομή αναδεικνύει και τον φυσιολατρικό χαρακτήρα αυτής της ιδιαίτερης εδαφικής ενότητας, που περιλαμβάνει μια ξεχωριστή χλωρίδα, παραδοσιακές καλλιέργειες και δομές, καθώς και σημεία γεωλογικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος.

Η Paths of Greece σχεδίασε και υλοποίησε το έργο για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουλεδιανών “Η ΟΝΥΘΕ”. Η σήμανση που πραγματοποιήσαμε ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα. Ο χάρτης της διαδρομής έγινε σε συνεργασία με την Staridas Geography. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.