8 χρόνια «Μονοπάτια της Ελλάδας»

Κλείνοντας 8 χρόνια «Μονοπάτια της Ελλάδας» η Κοιν.Σ.Επ. μας παρουσιάστηκε στον Προέδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα

Η Paths of Greece έκλεισε τα 8 χρόνια της τον περασμένο Οκτώβριο. Όταν πρωτοξεκίνησε, φάνταζε σχεδόν τρελή η προσπάθεια. Εν μέσω κρίσης, η γέννηση μιας βιώσιμης επιχείρησης που θα αναδείκνυε μονοπάτια για πεζοπορία ήταν μια ιδέα που οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν. Συχνά, όταν έλεγα τί δουλειά κάνω, ακολουθούσε η ερώτηση: “και η κανονική σου δουλειά ποια είναι;”. Ίδια η απάντησή μου, για να λάβω εκ νέου ως ερώτηση: “Καλά, και ζεις από αυτό; Ποιος περπατάει σήμερα; Αφού έχουμε αυτοκίνητα. Βρες καμιά σοβαρή δουλειά!»

Ναι, ζω και χαίρομαι ιδιαίτερα την κάθε μέρα. Η δουλειά μου αυτή με γεμίζει εμπειρίες. Με βοηθάει να γνωρίζω ανθρώπους και περιοχές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και όλοι μαζί, μέσα από τα μονοπάτια, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και περιβαλλοντική προστασία της Χώρας μας. Άσε που το περπάτημα είναι υγεία…

Έτσι πέρασαν τα πρώτα χρόνια, και αυτό που κάναμε με εξωτερικούς συνεργάτες μετουσιώθηκε το Νοέμβριο του 2016 στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μονοπάτια της Ελλάδας”, με το Σωτήρη, τη Χριστίνα και το Σπύρο να αναλαμβάνουν αντικειμενικούς ρόλους στην προσπάθεια αυτή. Δουλέψαμε και με πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες αυτά τα χρόνια. Με κάποιους εξ’ αυτών οι συνεργασίες είναι πια αποκλειστικές.

Από το πρώτο μας έργο, τα μονοπάτια των Κυθήρων, τα οποία φέτος ανανεώνονται, δεν σταματήσαμε να βελτιωνόμαστε και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Λάθη βέβαια εξακολουθούμε να κάνουμε, αλλά προσπαθούμε να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Αυτό που κάνουμε είναι να βρίσκουμε τα παλιά μονοπάτια του κάθε τόπου σε συνεργασία με τους ντόπιους. Έπειτα να τα οργανώνουμε σε δίκτυο με βάση τις απαιτήσεις των πεζοπόρων, να τα καθαρίζουμε, να τα σηματοδοτούμε και να τα προβάλλουμε στην Ελλάδα και Διεθνώς. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία εξασφαλίζει πως τα μονοπάτια αυτά θα «λειτουργήσουν» για πολλά χρόνια. Έργα μας όπως η Σίφνος, οι Πρέσπες, η Σέριφος, το Φισκάρδο, η Δράμα, το Παγγαίο, η Μονεμβάσια κ.ά έγιναν με αυτήν ακριβώς τη λογική.

Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε το σήμα πιστοποίησης καταλυμάτων Hikers Friendly Hotels το οποίο βοηθάει και αναγνωρίζει τα καταλύματα που παρέχουν υπηρεσίες και υποδομές εναρμονισμένες με τις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Με αυτόν τον τρόπο, η πεζοπορική εμπειρία ξεκινάει από τη διαμονή.

Τα επόμενά μας έργα, που ετοιμάζονται αυτήν την περίοδο, θα τα ανακοινώσουμε μόνο όταν τα ολοκληρώσουμε και είναι λειτουργικά. Πιστεύουμε πως θα προσφέρουν ένα εξαιρετικό πεδίο για πεζοπορικές διακοπές στους πεζοπόρους επισκέπτες της Ελλάδας.

Όραμά μας είναι η Ελλάδα να γίνει ένας από τους 10 κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Και για να κλείσω, και χωρίς να έχω ξεχάσει την απορία στο πρόσωπο όσων πριν από 8 χρόνια άκουγαν για το «τόλμημα» της Paths of Greece και μου έλεγαν περί αυτοκινήτων και «σοβαρής δουλειάς»: την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, πάνω που κλείναμε 8 χρόνια δράσης, με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση για να παρουσιάσω την δουλειά που κάνουμε, όταν ο Γερμανός Πρόεδρος Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετέβησαν στη Μεσσηνία κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Ελλάδα.

Φοίβος Τσαραβόπουλος