Τον Φεβρουάριο του 2015 βρεθήκαμε στην Κάσο, να παλεύουμε με τις μπόρες και τον άνεμο για να ανακαλύψουμε τα χαμένα μονοπάτια του νησιού! Στην αρχή ήμασταν δύσπιστοι. Λίγο ο καιρός που τα σήκωνε όλα, λίγο η κλασσική εποχιακή «παρακμή» των ελληνικών νησιών το χειμώνα, αρχίσαμε κάπως μουδιασμένοι το περπάτημα. Σύντομα υποπτευθήκαμε πως η Κάσος έκρυβε πολύ καλά τα μυστικά της. Περπατώντας όμως τα ανακαλύπτεις όλα! Και φροντίσαμε να μην αφήσουμε τίποτα… ή σχεδόν! Κάθε μέρα πεζοπορίας στην Κάσο ήταν πιο εντυπωσιακή από την προηγούμενη! Περπατώντας στα χνάρια των παλιών, ανάμεσα στις αμέτρητες πεζούλες, πατήσαμε κορυφές και γκρεμούς, διαβήκαμε φαράγγια, παραλίες δυσπρόσιτες αλλά και λίμνες (!), μπήκαμε σε ερειπωμένα τυροκομεία, μύλους και παλιά αρχοντικά, περπατήσαμε σε αρχαία σκαλιστά σκαλοπάτια, είδαμε σπηλιές με ίχνη κατοίκησης από την προϊστορία και άλλα πολλά! Δεν περπατούσαμε ποτέ μόνοι βέβαια. Μας συνόδευαν συνεχώς πρόβατα (διακριτικά πάντα), που εξισορροπούσαν τη μυρωδιά των ανθισμένων κρίνων που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί!
Και φυσικά τα βράδια, ανακαλύπταμε τον αυθεντικό τρόπο ζωής που λίγα νησιά ακόμη προσφέρουν, συνοδεία της περίφημης λύρας της Κάσου στα στέκια που είναι ανοικτά και το χειμώνα, δοκιμάζοντας τυριά, μακαρούνες και άλλα τοπικά εδέσματα.
Αναμφίβολα η Κάσος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, για όλες τις εποχές του χρόνου. Σύντομα, οργανώνοντας τα μονοπάτια της, τα μυστικά της θα προσελκύσουν πολύ κόσμο! Θα σας ενημερώσουμε όταν ετοιμάσουμε το δίκτυο μονοπατιών, λίγο πριν από το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το Δήμο Κάσου!