Η ομάδα της Paths of Greece βρέθηκε για ένα μήνα στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, στην Ανατολική Κρήτη, για να μελετήσει τα μονοπάτια και να σχεδιάσει το νέο δίκτυο της περιοχής. 

Πρόκειται για μία διαφορετική μελέτη από αυτές που έχουμε συνηθίσει να εκπονούμε, καθώς η μεγάλη έκταση της περιοχής ενδιαφέροντος είναι ένας παράγοντας που αλλάζει ριζικά την φύση της έρευνας μας. Η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, άλλωστε, αποτελείται από τέσσερις δήμους, τον δήμο Αγίου Νικολάου, τον δήμο Ιεράπετρας, τον δήμο Σητείας και τον δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Έτσι, για πολλές μέρες, ο Κωνσταντίνος και ο Νίκος, με την σημαντική βοήθεια των guest stars Κατερίνα, Νατάσσα και Γιάννη, περπάτησαν και κατέγραψαν μεγάλα μέρη των δήμων, μονοπάτια, σημεία ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους και φαράγγια! Γνώρισαν και συζήτησαν με ντόπιους και με ανθρώπους που ασχολούνται με την πεζοπορία, με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες που θα τους έφερναν ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του έργου τους.

Έτσι, με την ολοκλήρωση της έρευνας πεδίου, καταλήξαμε σε περίπου 20 διαδρομές για την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, διανεμημένες στους τέσσερις δήμους της. Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ομορφιά των τόπων και η γεωμορφολογία τους θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν των σχεδιασμό πολλών περισσότερων διαδρομών, αλλά δυστυχώς αυτή τη φορά χρειάστηκε να περιοριστούμε.

Παρόλα αυτά, πάντα ελπίζουμε και επιδιώκουμε αέναες σχέσεις με τους προορισμούς που συνεργαζόμαστε, καθώς πιστεύουμε ότι η δουλεία που κάνουμε δεν είναι ένα έργο που “απλά” υλοποιείται και παραμένει για πάντα, αλλά ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται φροντίδα, με την μορφή της συντήρησης, διορθώσεις, αλλαγές και συνεχείς προσθήκες, ώστε να ανταποκρίνεται πάντοτε στην ζήτηση του απαιτητικού πεζοπορικού κοινού.

Οι διαδρομές θα υλοποιηθούν ως ένα συνολικό δίκτυο διαδρομών “Lasithi Trails” το οποίο θα διαχειρίζεται και θα προωθεί η περιφερειακή ενότητα.

Σύντομα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν στην αρχαία Οξά, στην Κριτσά και το οροπέδιο Καθαρού, στο Τζερμιάδο, το Καβούσι, την Θρυπτή, το δάσος της Πρίνας, τον καταρράκτη του Μυλωνά, το φαράγγι των Πεταλούδων, το φαράγγι του Ρίχτη, το φαράγγι των νεκρών της Ζάκρου, τις εξωτικές παραλίες στο Βάι και σε πολλά άλλα μέρη που σίγουρα θα ανταμείψουν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.