Στα μέσα Μαΐου του 2015, συμμετείχαμε στο Διεθνές συνέδριο για τα μονοπάτια, που οργάνωσε η American Trails στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Το γενικότερο θέμα του συνεδρίου ήταν οι λύσεις για την επιτυχή επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στο χώρο του σχεδιασμού και της βιωσιμότητας προγραμμάτων μονοπατιών. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 750 άτομα προερχόμενα από οργανώσεις από όλες τις πολιτείες της Αμερικής, καθώς και από πολλές χώρες όλων των ηπείρων. Η Paths of Greece ήταν καλεσμένη, με σκοπό την παρουσίαση του έργου που γίνεται στην Ελλάδα, καθώς και μια ομιλία με θέμα “Εφαρμόσιμες λύσεις για την επιτυχή ανάπτυξη δικτύων μονοπατιών εν μέσω οικονομικής κρίσης”. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς παρόλες τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων χωρών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τη δημιουργία μονοπατιών έχουν πολλές ομοιότητες. Στις πολυάριθμες ομιλίες και παρουσιάσεις δόθηκαν απαντήσεις σε εξειδικευμένα προβλήματα, όπως αυτό της κοινής χρήσης των μονοπατιών από πεζοπόρους, ποδηλάτες και μηχανοκίνητα μέσα, ή το πρόβλημα της διέλευσης από ιδιωτική γη. Ταυτόχρονα, στις συζητήσεις που ακολουθούσαν, γινόταν ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές, φάνηκε για άλλη μια φορά η σημασία της δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Paths of Greece εδώ και δύο χρόνια συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του World Trails Network, το οποίο στο συνέρδιο του Πόρτλαντ απέκτησε πολλά νέα μέλη, και αποτελεί τη μοναδική παγκόσμια πλατφόρμα επικοινωνίας, δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των οργανώσεων που ασχολούνται με μονοπάτια.

Ταυτόχρονα με τις ομιλίες, λειτούργησε και μεγάλη έκθεση με προϊόντα σχετικά με τα μονοπάτια (σημάνσεις, εξοπλισμός κτλ.) αλλά και περίπτερα για τα μονοπάτια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά την American Trails για την εξαιρετική ευκαιρία που έδωσαν σε όλες τις οργανώσεις να γνωριστούν καλύτερα και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.