Σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφής!

HIKE
Η Via Egnatia είναι ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε τη Via Appia – και συνεπώς τη Ρώμη – με το Βυζάντιο, προγενέστερο οικισμό στην περιοχή της μετέπειτα Κωνσταντινούπολης – σημερινής Istanbul. Πρόκειται – όπως λέει και το ρητό – για έναν από όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στη Ρώμη – τον σημαντικότερο στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βάσει των ιστορικών περιγραφών. Αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 146 και του 120 π.Χ. και ότι πήρε το όνομά της από το Ρωμαίο Διοικητή της Μακεδονίας, τον GNAEUS EGNATIUS ο οποίος υπήρξε ιδρυτής της οδού αυτής.
Την πληροφορία αυτή τη βρίσκουμε μεταξύ άλλων σκαλισμένη σε όσες από τις πέτρες – οδομέτρες εντοπίζονται κατά μήκος της οδού και καταγράφουν τις αποστάσεις του εκάστοτε σημείου από τα άκρα της οδού.
Στην πραγματικότητα ο δρόμος αυτός – όπως και οποιοσδήποτε άλλος δεν πρωτοεμφανίστηκε εκείνη την εποχή, αλλά χάρη στην Οδοποιητική τεχνογνωσία των Ρωμαίων απέκτησε κάποια εξαιρετικά για την εποχή του χαρακτηριστικά, τα οποία ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν τους μελετητές των αρχαιοτήτων της περιοχής. Το συνολικό μήκος της Εγνατίας Οδού από το Δυρράχιο (Durrës) μέχρι το Βυζάντιο υπολογίζεται σε 1,120 χλμ. ή 746 ρωμαϊκά μίλια.
Σε συνέχεια της Via Francigena και πριν την Via Eurasia οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα HIKE θα έχουν την ευκαιρία να διανύσουν τμήματα της Via Egnatia στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας. Πρόκειται βάσει των ιστορικών περιγραφών για το τμήμα εκείνο της αρχαίας οδού που ερχόμενο με ΝΑ κατεύθυνση από την περιοχή της Οχρίδας διαμέσου της σημερινής Φλώρινας συνεχίζει ανατολικά προς την Έδεσσα και στρέφεται στο ύψος της Έδεσσας ΝΑ, προς την περιοχή της Αρχαίας Πέλλας για να συνεχίσει προς την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στα 2 Σαββατοκύριακα αυτού του project θα ακολουθηθούν τα ίχνη της αρχαίας οδού ανάμεσα στους οικισμούς της Έδεσσας, του Άγρα, του Νησιού και της Άρνισσας προς τα δυτικά της Έδεσσας και του Εκκλησιοχωρίου και του Προφήτη Ηλία προς τα ανατολικά της. μήκος 16 χιλιομέτρων.

Σκοπός είναι στο τέλος αυτού του προγράμματος οι συμμετέχοντες να έχουν γνωρίσει βιωματικά, μέσα από την πεζοπορία και τις αφηγήσεις που το πρόγραμμα περιλαμβάνει, κάποια ιστορικά και φυσικά στοιχεία του τόπου αυτού καθώς και του σημαντικού ρωμαϊκού δρόμου που ένωνε αρχαίους οικισμούς, ανάγοντάς τους σε εμπορικά κέντρα, από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα.Επιπλέον το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να εμπνεύσει τους ντόπιους να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσω της σωματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθώντας τα βήματα ιστορικών ταξιδιωτών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με το παρελθόν και να δημιουργήσουν νέους δεσμούς με την τοπική τους κληρονομιά και τους συντοπίτες τους. Μέσα από ένα μείγμα εργαστηρίων και δραστηριοτήτων, η πρωτοβουλία θα αναδείξει τα οφέλη για την υγεία από την πεζοπορία και έτσι θα ενισχύσει τον πεζοπορικό τουρισμό.