Στις 30 Μαρτίου έγινε το πρώτο βήμα ενός πλάνου που είχε ξεκινήσει πριν την εμφάνιση του Covid-19 στις ζωές μας. 

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Εξερευνώντας το λόφο του Λυκαβηττού” που αναπτύξαμε, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, μέσω του οποίου αποσκοπούμε στην επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

Γενικός στόχος του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού σεναρίου είναι να προσφέρει στους μαθητές ευκαιρίες για απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που θα τους επιτρέπουν, να παρατηρούν, να περιγράφουν και να ερμηνεύουν το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τη σχέση του με το ανθρωπογενές, μέσα από την πεζοπορία. 

Επιπλέον, ένας από τους κύριους  στόχους είναι η καλλιέργεια της αντίληψης ότι η πεζοπορία δεν αποτελεί απλώς μία φυσική άσκηση, αλλά και μια ευκαιρία ουσιαστικής επαφής με τη φύση και τον πολιτισμό τους. Με αυτήν την δράση τα παιδιά γνωρίζουν και περπατούν σε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες πεζοπορικές διαδρομές της πόλης τους και εξερευνούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ακόμα, τα παιδιά θα μάθουν τι είναι ένα μονοπάτι, πού συναντάμε μονοπάτια και από τι εξαρτάται ο βαθμός δυσκολίας ενός μονοπατιού. Ποιος είναι ο εξοπλισμός ενός πεζοπόρου και γιατί είναι απαραίτητος. Ποιά είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πεζοπόροι, μέσα από τα σημάδια που χρησιμοποιούν, και πως η γλώσσα αυτή ξεπερνάει τα όρια των χωρών, αφού από έναν κοινό κώδικα σημάτων, άνθρωποι που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, μπορούν να καταλάβουν τη διαδρομή ενός μονοπατιού.

Έτσι λοιπόν, το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ψυχικού περπάτησαν μια κυκλική διαδρομή στο λόφο, την οποία χαρτογράφησαν, έβγαλαν φωτογραφίες και σημείωσαν τα σημεία ενδιαφέροντος της.

Έμαθαν να ξεχωρίζουν την σήμανση των μονοπατιών και τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η παρουσία της.

Παράλληλα εξερεύνησαν τη φύση, παρατήρησαν την αντίθεση της με την πόλη, προβληματίστηκαν για την ανθρώπινη παρέμβαση και άκουσαν για την ιστορία της περιοχής.

Κατάλαβαν πως η πεζοπορία δεν είναι μονάχα το περπάτημα, αλλά η επαφή και η αγάπη με την φύση που μας περιβάλλει!

Μαζί με τα παιδιά, βέβαια, και οι δασκάλες τους απόλαυσαν το ταξίδι! Άλλωστε, η πεζοπορία είναι ένα “σπορ”, πραγματικά, για όλους.

Ελπίζουμε, τέτοιου είδους εμπειρίες να ακολουθούν τα παιδιά μεγαλώνοντας, και να αποτελέσουν το έναυσμα για το δικό τους ταξίδι στα μονοπάτια του κόσμου.