Με επιτυχία διεξήχθη το 6ο Διεθνές Συνέδριο Πεζοπορίας του World Trails Network στο Τοττόρι της Ιαπωνίας, από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου 2016. Στα πλαίσια του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή «αδελφοποίησης» των μονοπατιών των Κυθήρων «Kythera Hiking» και του μονοπατιού «San’in Kaigan Geopark Trail» της Ιαπωνίας. Τα Κύθηρα εκπροσωπήθηκαν από την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας.

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Μονοπάτια και Υγεία». Οι χώρες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 30 από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Χαβάη, ο Παναμάς, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Νότιος Αφρική, το Νεπάλ, η Αυστραλία και η Ν. Κορέα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αναπτύσσονται τα μονοπάτια ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για τους πολίτες, και να χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση. Η παρουσίαση της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας είχε ως τίτλο «Αξιοποίηση μονοπατιών 5000 ετών, για ένα καλύτερο μέλλον», στην οποία παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας ως έναν από τους 10 κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στον κόσμο, και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες.

Το Διεθνές Συνέδριο Πεζοπορίας συνέβαλλε άλλη μια φορά στην δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ όλων των χωρών οι οποίες δίνουν βάρος στον πεζοπορικό τουρισμό. Το World Trails Network αποτελεί την μεγαλύτερη οργάνωση σε διεθνές επίπεδο οργανώσεων που ασχολούνται με μονοπάτια, και ευελπιστεί στο άμεσο μέλλον να αυξήσει τα μέλη του ώστε να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες συνεργασίες και διεθνείς συνέργειες.

Στις 17 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα του Συνεδρίου, έγινε η τελετή αδελφοποίησης (Friendship Trails) του μονοπατιού Μ1 των Κυθήρων με το μονοπάτι San’in Kaigan Geopark Trail. Κατά την τελετή, πραγματοποιήθηκε συμβολική σηματοδότηση με τις πινακίδες των Κυθήρων σε τμήμα του μονοπατιού της Ιαπωνίας, υπογραφή του Μνημονίου Αδελφοποίησης και ανταλλαγή δώρων.  Στην τελετή συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης του Τοττόρι κ. Shinji Hirai, ο Δήμαρχος της πόλης Τοττόρι κ. Tokuda Yuji και ο Πρόεδρος του Γεωπάρκου San’in Kaigan κ. Mori Tetsua. Το Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφθηκε από τον Πρόεδρο του Γεωπάρκου και από τον κ. Φοίβο Τσαραβόπουλο (Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας) που είναι Διαχειριστής των μονοπατιών των Κυθήρων[1]. Οι Ιάπωνες έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην αδελφοποίηση αυτή, η οποία είχε κάλυψη από εθνικά ΜΜΕ της Ιαπωνίας.

Το μονοπάτι Μ1 των Κυθήρων και το μονοπάτι San’in Kaigan Geopark Trail της Ιαπωνίας έχουν κοινά φυσικά χαρακτηριστικά  όπως το ότι είναι παράκτια και διέρχονται από ενδιαφέρουσες γεωλογικά περιοχές. Το σημαντικότερο όμως είναι πως το μονοπάτι Μ1 των Κυθήρων περνάει μπροστά από το σπίτι της Ρόζας Κασιμάτη, μητέρας του Λευκάδιου Χερν, γνωστού και ως Yakumo Koizumi, που είναι ο εθνικός «παραμυθάς» της Ιαπωνίας. Κατά την τελετή αδελφοποίησης, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης διαβάστηκε απόσπασμα από έργο του Λευκάδιου Χερν.

Με την αδελφοποίηση Κυθήρων – Ιαπωνίας, η Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας, οργάνωσε και τη δεύτερη αδελφοποίηση μονοπατιών που έχει κάνει η χώρα μας μετά από αυτή της Σίφνου και της νήσου Jeju της Νοτίου Κορέας. Οι προσπάθειες προβολής της Χώρας μας ως κορυφαίου πεζοπορικού προορισμού θα συνεχιστούν. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να διαδραματίζει από τη θέση του Ταμία στο Δ.Σ. του World Trails Network ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος.

[1] Τα μονοπάτια των Κυθήρων «Kythera Hiking» είναι ένα πρόγραμμα του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης