Προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτήν την μονοήμερη εξόρμηση από την Αθήνα στα Δυτικά Γεράνεια Όρη (Ακρωτήριο Ολμιών).  Προσφέρει απαράμιλλη θέα προς τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, καθώς και προς όλα τα γύρω βουνά. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Πίσια, κάπως απότομα στην αρχή, αλλά σύντομα αρχίζουν αλλεπάλληλα  “μπαλκόνια” και πανέμορφα οροπέδια. Καθώς ανηφορίζουμε ομαλά προς την κορυφή Πίντιζα (1032 μ.) υπάρχουν πολλές πηγές, ένα ρεματάκι καθώς κι ένα περιφραγμένο κτήριο αναφερόμενο ως “καταφύγιο”. Από την κορυφή, με κιάλια, μπορεί κανείς να δει ανθρώπους να διασχίζουν τις γέφυρες του ισθμού! Και βεβαίως η χιονισμένη Ζήρεια (Όρος Κυλλήνη) κλέβει την παράσταση στο βάθος. Επίσης, ο Ακροκόρινθος, το αρχαίο κάστρο της Κορίνθου φαντάζει τόσο μικρό…

Γεράνεια Όρη

Τα Γεράνεια είναι οροσειρά η οποία εκτείνεται από την ανατολική Κορινθία μέχρι τη δυτική Αττική. Είναι πιθανότατα ένα από τα ομορφότερα βουνά πλησίον της Αθήνας. Ψηλότερη κορυφή τους είναι το Μακρυπλάγι, στα 1369 μ. Τα Γεράνεια είναι καταφύγιο για φυτά και ζώα. Η πανίδα τους χαρακτηρίζεται από μικρά θηλαστικά (τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί κ.ά.) καθώς και πτηνά μεταξύ των οποίων και αετοί. Η βλάστηση χαρακτηρίζεται από τη χαλέπιο πεύκη, την κεφαλληνιακή ελάτη και τις δρύες. Η θαμνώδης βλάστηση δε, μετράει πάνω από 950 είδη και υποείδη, εκ των οποίων πολλά είναι σπάνια. Τα πλατάνια (στα χαμηλότερα υψόμετρα) οι βελανιδιές, οι μυρτιές και τα πουρνάρια έχουν κι αυτά τη θέση τους στο βουνό. Ειδικά τα πουρνάρια και οι κάποιοι μοναχικοί κέδροι σχηματίζουν πολύ όμορφες και αστείες μορφές. Τα Γεράνεια ανακηρύχθηκαν προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Από γεωλογικής απόψεως, τα Γεράνεια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αποτελούνται από τα παλαιότερα πετρώματα της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου, κυρίως ασβεστόλιθο, ο οποίος διακόπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα. Η ηλικία τους είναι Περμίου, δηλαδή 230-285 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Τα Γεράνεια Όρη οφείλουν το όνομά τους, στους γερανούς που οδήγησαν τον Μέγαρο σε αυτά, για να σωθεί κατά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα (μυθολογία). Κατά τον Παυσανία, Γερανία ονομαζόταν η χερσαία απόληξη των Μεγάρων που μοιάζει με λαιμό γερανού. Στα Γεράνεια όρη πηγάζουν τα νερά του γνωστού νερού Λουτρακίου.

Powered by Wikiloc