Η Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) παρουσίασε τις προτάσεις τις γύρω από την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών, στο Συνέδριο του Global Sustainable Tourism Council (GSTC) “European Regional Meeting – Building Sustainability in European Tourism” που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 23-24 Νοεμβρίου 2016. Σε δεύτερη παρουσίαση, αναλύθηκαν  τα μονοπάτια της Σίφνου “Sifnos Trails” ως παράδειγμα καλής πρακτικής, τα οποία είναι προϊόν της άριστης συνεργασίας της Paths of Greece με το Δήμο Σίφνου. Η Paths of Greece προσκλήθηκε στο συνέδριο από την εταιρεία Green Evolution, και εκπροσωπήθηκε από τους Φοίβο Τσαραβόπουλο και Σωτήρη Δήμο.

Κατά την παρουσίαση της Paths of Greece για την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών, αναλύθηκαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας τόπος για να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα πεζοπορικά του μονοπάτια. Τα βήματα αυτά είναι εν συντομία ο σχεδιασμός δικτύου με βάση τις απαιτήσεις των πεζοπόρων, η σήμανση με προδιαγραφές και οι εξειδικευμένες δράσεις προβολής. Παρουσιάστηκαν επίσης τα οφέλη που απορρέουν από ένα τέτοιο έργο, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος αλλά και η επαφή των ντόπιων με τον πολιτισμό των πατεράδων τους και η ευκαιρία για φυσική άσκηση.

Σε δεύτερη παρουσίαση, αναλύθηκαν οι δράσεις που έλαβαν χώρα στην Σίφνο, για την ολική αναβάθμιση των μονοπατιών του νησιού. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους η αναβάθμιση αυτή ήταν απαραίτητη (διάφορα είδη ελλιπούς σήμανσης, έλλειψη οργανωμένης προβολής). Σε δεύτερο στάδιο αναλύθηκαν οι δράσεις υποδομής, όπως η σήμανση με προδιαγραφές αλλά και οι σχετικοί καθαρισμοί που έλαβαν χώρα, καθώς και η εθελοντική στήριξη από τον πληθυσμό της Σίφνου. Ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων προβολής, όπως η δημιουργία «ταυτότητας» για τα μονοπάτια, η κατασκευή της ιστοσελίδας www.sifnostrails.com, η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής – ξεναγού, η συμμετοχή σε εκθέσεις αλλά και η αδελφοποίηση των μονοπατιών της Σίφνου με μονοπάτι της Νοτίου Κορέας!

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την λειτουργία των Sifnos Trails για την τοπική κοινωνία και οικονομία, η οποία δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα από το σχόλιο ενός πεζοπόρου στο Trip Advisor, το Σεπτέμβριο του 2016: We will back to Sifnos next year for at least 12 days largely because of [the trails]. The people in our rooms and in restaurants say that it has been great for the island and helped to attract more visitors outside the main summer season. Μετάφραση: Θα επιστρέψουμε στη Σίφνο το επόμενο έτος για τουλάχιστον 12 μέρες, κυρίως για τα μονοπάτια. Οι άνθρωποι στα δωμάτια που μείναμε αλλά και στα εστιατόρια λένε πως [τα μονοπάτια] ήταν μια εξαιρετική κίνηση και πως βοήθησαν στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. (Σχόλιο από Nomadic Traveller στο Trip Advisor, στις 27 Σεπτεμβρίου 2016)

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, η Paths of Greece παρουσίασε το έργο της στο κοινό, σε μικρό περίπτερο που έστησε στην υποδοχή του χώρου των ομιλιών.