Εργαστήριο για χαρτογράφηση και σχεδιασμό μονοπατιών

Η Paths of Greece και ο Σπύρος Σταρίδας (Staridas Geography) προσκλήθηκαν από την δυναμική ομάδα Tirana Ekspres στην Αλβανία για τη διοργάνωση σεμιναρίου σχετικά με τη χρήση λογισμικών GIS, τη χαρτογράφηση μονοπατιών και την μελέτη σηματοδότησή τους. Η ομάδα αυτή αναπτύσσει αυτήν την περίοδο ένα πεζοπορικό μονοπάτι γύρω από τα Τίρανα. Στόχος είναι οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές και τους παραδοσιακούς οικισμούς που κρύβονται σε απόσταση αναπνοής από την αλβανική πρωτεύουσα.

Το τετραήμερο σεμινάριο επικεντρώθηκε στο δίδαγμα χρήσης ανοιχτών λογισμικών χαρτογραφίας όπως το QGIS, στη χρήση εφαρμογών για την καταγραφή διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος στο πεδίο αλλά και εκπαίδευση ως προς το σχεδιασμό ολοκληρωμένης σήμανσης. Τέλος, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές ως προς την προβολή και προώθηση του μονοπατιού.

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που μία από τις συμμετέχουσες μας είπε πως σε 4 μέρες έμαθε πιο πολλά απ’ όσα έμαθε μέσα σε τρία χρόνια σπουδών! Η Paths of Greece και ο Σπύρος Σταρίδας προετοιμάζουν αυτόν τον καιρό ένα προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα αντίστοιχο σεμινάριο, με σκοπό την επανάληψή του στην Ελλάδα σε επιλεγμένες περιοχές.