Σήμανση μονοπατιών: Κατεύθυνση #2

Σήμανση μονοπατιών: Κατεύθυνση #2

Αφού είδαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σήμανσης κατεύθυνσης, πάμε να δούμε τώρα τα υλικά που προτείνουμε.

Στην αρχή, στην Paths of Greece χρησιμοποιούσαμε αλουμινένια ταμπελάκια τα οποία χρωματίζονταν με την τεχνική της μεταξοτυπίας. Είχαν διαστάσεις 6,5 x 13cm και πάχος 2 χιλιοστά. Τα τοποθετούσαμε με ανοξείδωτες βίδες σε βράχους και δέντρα. Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε πως η πρακτική αυτή δεν ήταν η βέλτιστη για τους εξής λόγους:

 • Τα ταμπελάκια έχουν σταθερό μέγεθος, και αυτό δεν επιτρέπει την καλή εφαρμογή τους σε όλες τις επιφάνειες
 • Το βίδωμα σε βράχους είναι μια παρέμβαση μόνιμη στο φυσικό τοπίο
 • Η μεταξοτυπία δεν έχει πολύ μεγάλη αντοχή στον χρόνο, ιδίως εάν τα χρώματα είναι ανοικτά.

Για τους ανωτέρω λόγους, και επειδή αναζητήσαμε πολλές πληροφορίες από καλές πρακτικές στο εξωτερικό, καταλήξαμε πως η χρήση χρώματος για τη σήμανση κατεύθυνσης είναι ο πιο ευέλικτος τρόπος.

Η σήμανση με χρώμα:

 • Εφαρμόζεται σε όλες τις επιφάνειες
 • Μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος
 • Δεν είναι μόνιμη παρέμβαση καθώς μετά από καιρό θα ξεθωριάσει και θα φύγει
 • Μπαίνει εύκολα όσο συχνά χρειάζεται σ’ένα μονοπάτι (ειδικά όταν απαιτείται πυκνή σήμανση)

Το υλικό που χρησιμοποιούμε είναι χρώμα αυτοκινήτου Α ποιότητας, γυαλιστερό. Πρόκειται για ένα χρώμα 3 συστατικών (με σκληρυντή και διαλύτη) το οποίο καθώς είναι παχύρευστο και πυκνό, αρκούν δύο “χέρια” κατά την τοποθέτηση. Το χρώμα αυτό είναι εμφανές είτε τοποθετηθεί σε βράχο, είτε σε ξύλο είτε σε μέταλλο είτε σε οποιοδήποτε άλλο υλικό. Ο τρόπος τοποθέτησης είναι με τη χρήση πινέλου, και μικρών βάζων (30ml) στα οποία αναμιγνύουμε το χρώμα με τα άλλα δύο συστατικά. Τα μικρά βάζα τα χρησιμοποιούμε γιατί αλλιώς το χρώμα στεγνώνει γρήγορα και πάει χαμένο… Το χρώμα αυτοκινήτου είναι υδρόφοβο, οπότε εάν τοποθετηθεί σε στεγνή επιφάνεια και αμέσως μετά βρέξει, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, δεν μπορεί να τοποθετηθεί σωστά σε βρεγμένες επιφάνειες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως εάν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη σήμανση, ή εάν είναι απαραίτητη η σήμανση σε τοίχο οικίας (ο οποίος βάφεται), χρησιμοποιούμε ακόμη μεταλλικά ταμπελάκια, τα οποία έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Είναι διαστάσεων 6,5 x 13cm
 • Είναι δίχρωμα, στα χρώματα της υπόλοιπης σήμανσης και φέρουν βέλος
 • Είναι από αλουμίνιο με επικολλημένο βινύλιο 12-ετίας
 • Τοποθετούνται σε βράχους ή δέντρα με τη χρήση κόλλας σιλικόνης, πολύ μεγάλης αντοχής και ελαστικότητας

Τα παραπάνω προέρχονται από την εμπειρία της Paths of Greece στη σήμανση χιλιάδων χιλιομέτρων μονοπατιών, και από πολλά διεθνή ταξίδια που έχουμε πραγματοποιήσει σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας ψάχνοντας τις καλύτερες πρακτικές. Εδώ να αναφέρουμε πως σήμανση με χρώμα (μπογιά) χρησιμοποιούν σε όλα τα μεγάλα δίκτυα της Ευρώπης όπως στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Τσεχία κτλ…

*Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό οι πινακίδες αλουμινίου (και κάθε μορφής) να ΜΗΝ τοποθετούνται σε στύλους της ΔΕΗ, καθώς αυτό, πέραν του ότι είναι παράνομο, ενέχει κίνδυνο για τους εναερίτες της ΔΕΗ των οποίων τα ειδικά καρφιά που χρησιμοποιούν για να σκαρφαλώσουν στις κολώνες δεν μπορούν να καρφωθούν όταν υπάρχει μεταλλικό ταμπελάκι και κινδυνεύουν. Η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη.

2021-11-15T15:45:36+00:00 Δευτέρα, 15 Νοέ 2021|Αρθρογραφία, Εκπαίδευση, Σήμανση|