Στα τέλη Νοεμβρίου, ολοκληρώσαμε την διάνοιξη νέου μικρού μονοπατιού που προσφέρει πιο εύκολη προσέγγιση στην Τρύπια Σπηλιά Υμηττού. Με την ευκαιρία, σας παρουσιάζουμε μια όμορφη διαδρομή που διέρχεται και από εκεί. Είναι ότι πρέπει για μονοήμερη εξόρμηση στο βουνό! Η διαδρομή αυτή ξεκινάει κοντά στο Κορωπί, ανάμεσα στο λόφο του Προφήτη Ηλία και του Μαυροβουνίου, και καταλήγει στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Έχει τη δυσκολία πως θα πρέπει κάποιος να έρθει να σας πάρει όταν τελειώσετε το περπάτημα, ή να έχετε αφήσει κάποιο αμάξι στην πλευρά που θα καταλήξετε.

Το μονοπάτι διασχίζει τον Υμηττό από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά. Στο τέλος του χωματόδρομου από την πλευρά του Κορωπίου, η ανάβαση αρχίζει από την Σφηττία οδό, την οποία διανοίξαμε το καλοκαίρι. Η Σφηττία οδός είναι ένας αρχαίος δρόμος ο οποίος ένωνε το Θορικό της Λαυρεωτικής με την πύλη του Ολυμπιείου της Αθήνας. Σύμφωνα με την παράδοση, από τη Σφηττία οδό πέρασε ο μισός στρατός του Πάλλα, κινούμενος εναντίον του αδελφού του Αιγέα, που ήταν βασιλιάς της Αθήνας. Ο δρόμος ήταν σε χρήση μέχρι το 1950, όπου οι παραγωγοί των γύρω περιοχών το περπατούσαν για να πουλήσουν σύκα, ελιές, σταφύλια, στάχτη και άλλα προϊόντα στην Αθήνα. Η Σφηττία οδός διέρχεται από το διάσελο της Ντούκας. Το διάσελο αυτό είναι το χαμηλότερο όλου του Υμηττού (454m). Ονομάζεται και διάσελο του Σταυρού, από έναν μεταλλικό σταυρό που εγκαταστάθηκε εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Πιθανολογείται πως ο σταυρός τοποθετήθηκε μετά από τη δολοφονία στο μέρος αυτό κάπου κατοίκου της περιοχής. Σήμερα διακρίνονται μόνο ίχνη του μεταλλικού αυτού σταυρού.

Στο σημείο αυτό το μονοπάτι μας αφήνει τη Σφηττία οδό η οποία κατηφορίζει. Η πορεία μας συνεχίζει νότια, προς το Μαυροβούνι. Περνάμε άλλο ένα μικρό διάσελο, όπου φαίνονται τα θεμέλια αρχαίου πύργου. Δεν μας εκπλήσσει η ύπαρξη αρχαίου πύργου στο σημείο αυτό, καθώς από το σημείο βλέπει κανείς καθαρά από την Άνδρο και την Εύβοια έως τα Γεράνεια και την Πελοπόννησο! Εδώ κάπου σταματάνε τα αρχαιολογικά μνημεία της διαδρομής, και αρχίζει το τμήμα του σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος. Το μονοπάτι αποκτάει κατηφορική κλίση, και σύντομα φτάνει στην πρώτη διασταύρωση με μικρό, δύσβατο μονοπάτι, που οδηγεί στην Σπηλιά του Μαυροβουνίου. Η Σπηλιά αυτή είναι αρκετά μικρή, και έχει κάποιες εικόνες μέσα. Στο βαθύτερο σημείο της, με αρκετή φαντασία μπορεί κανείς να δει ένα κεφάλι τέρατος!

Συνεχίζοντας το περπάτημα, λίγο πιο κάτω βρίσκουμε τη Στρογγυλή σπηλιά. Και αυτή είναι μικρή σε μέγεθος και η είσοδός της έχει στρογγυλό σχήμα, όπως δηλώνει και το όνομά της. Η ανάβαση στη σπηλιά απαιτεί λίγες γνώσεις αναρρίχησης, και η κατάβαση οπωσδήποτε τη χρήση σχοινιού. Στο εσωτερικό της έχει ένα δεύτερο θάλαμο. Λίγες δεκάδες μέτρα μετά τη Στρογγυλή σπηλιά, συναντάμε μικρό ανηφορικό μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην Τρύπια Σπηλιά. Η σπηλιά λέγεται “Τρύπια” καθώς από την οροφή της έχει μείνει μόνο η αψίδα της εισόδου. Η υπόλοιπη οροφή έχει καταρρεύσει, δημιουργώντας ένα πολύ εντυπωσιακό τοπίο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ανοίξαμε ένα νέο μονοπάτι που ανεβαίνει στη σπηλιά, ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη. Στο εσωτερικό της σπηλιάς το μονοπάτι συνεχίζει και οδηγεί στο πάνω μέρος της αψίδας της εισόδου. Έχει όμως δύο δύσκολα περάσματα και θέλει πολλή προσοχή. Μετά την Τρύπια Σπηλιά, μπορείτε βεβαίως να επιστρέψετε στο Κορωπί, αλλά σας προτείνουμε να συνεχίσετε προς την Τερψιθέα Γλυφάδας. Κατηφορίζοντας θα μπορέσετε να απολαύσετε το όμορφο πευκοδάσος, και την άπλετη θέα προς τα δυτικά.

Παρακάτω θα βρείτε το αρχείο GPS της διαδρομής

Powered by Wikiloc