10 χρόνια Paths of Greece! Το 2021 σηματοδοτεί 10 χρόνια ενεργού δράσης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Μονοπάτια της Ελλάδας”.

Αναπολούμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που βιώσαμε  σε αυτήν την πορεία: Τις συγκινήσεις που νιώσαμε αναζητώντας μονοπάτια χαμένα στο χρόνο και τις διηγήσεις των παλιών, τις ιστορίες που μάθαμε στις συναντήσεις μας με τις τοπικές κοινωνίες, το δημιουργικό ενθουσιασμό της κατασκευής μονοπατιών, αλλά και τη γνήσια χαρά που νιώθουμε όταν ακούμε καλά λόγια για τη δουλειά μας από τους επισκέπτες τους. Όλα αυτά μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και αποφασιστικότητα τα επόμενα βήματα της Paths of Greece!

Στα 10 χρόνια που πέρασαν, μελετήσαμε, συντηρήσαμε, σηματοδοτήσαμε και προβάλαμε μονοπάτια που τα αισθανόμαστε όλα ως παιδιά μας. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια τα οποία θεωρούμε πως αποτέλεσαν σταθμούς στην πορεία μας, όχι γιατί είναι πιο σημαντικά από τα υπόλοιπα, αλλά γιατί μας έδωσαν το έναυσμα να βελτιώσουμε ό,τι κάνουμε.

Μονοπάτια Κυθήρων

Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από τα μονοπάτια των Κυθήρων, στα τέλη του 2010, όπου μέσα από συνέργειες, έρευνα και πολλή εθελοντική εργασία, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία που κάθε χρόνο επεκτείνεται και λειτουργεί  πιο αποτελεσματικά. Ακολούθησαν έργα στην Πάτμο, το Παγγαίο Όρος, τον Υμηττό, το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς και αλλού.

Kythera-trails-hikers-paths of greece

Πεζοπόροι ανακαλύπτουν τα εκπληκτικά μονοπάτια του δικτύου Kythera Trails

Διεθνείς Συμβουλές

Η Paths of Greece συμμετείχε στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών που διοργανώθηκε στη Νότιο Κορέα το 2014 από το World Trails Network (WTN). Εκεί ο συνιδρυτής της Paths of Greece, Φοίβος Τσαραβόπουλος, εκλέχθηκε Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού και δημιουργήθηκαν και επίσημα οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας μας και εκτός Ελλάδας. Τα επόμενα χρόνια παρείχαμε τις συμβουλές μας στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Αλβανία. Μέσω του World Trails Network έχουμε έντονη διάδραση με τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των μονοπατιών, έχοντας δημιουργήσει σχέσεις και συνεργασίες ιδιαίτερης αξίας.

International-trail-consulting-China-paths of greece

Στιγμιότυπο από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για ανάπτυξη μονοπατιών στην Κίνα.

Sifnos Trails

Επόμενος μεγάλος σταθμός για εμάς ήταν η δημιουργία του πεζοπορικού δικτύου Sifnos Trails. Η Σίφνος για χρόνια προσπαθούσε – δυστυχώς αποσπασματικά – να αναδειχθεί σε πεζοπορικό προορισμό. Σε συνεργασία της Paths of Greece με το Δήμο Σίφνου, σηματοδοτήσαμε εξαρχής τα μονοπάτια, δημιουργήσαμε μια ταυτότητα καθώς και τα κατάλληλα εργαλεία για την προώθηση του δικτύου –  ιστοσελίδα, εφαρμογή για smartphones, QR-codes, καταγραφή των διαδρομών με το Google Trekker, αδελφοποίηση με άλλα πεζοπορικά δίκτυα στον κόσμο την πρώτη στην Ελλάδα, δυναμική παρουσία σε εκθέσεις και περιοδικά του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία). Το αποτέλεσμα ήταν η Σίφνος να αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς της Ελλάδας και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στο νησί με ποιοτικό τουρισμό.

trail-signposts-carriage-paths of greece

Μεταφορά πασσάλων σήμανσης στη Σίφνο σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία

Chania Trails

Στη Σίφνο αντιληφθήκαμε πως η αγαστή συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, του ντόπιου πληθυσμού και των εξειδικευμένων συμβούλων στην ανάπτυξη μονοπατιών φέρνει θεαματικά αποτελέσματα. Την επιτυχία στη Σίφνο ακολούθησαν μελέτες μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη έως τις Πρέσπες και από την Κάρπαθο και την Κάσο έως την δυτική Κρήτη, όπου αναλάβαμε σταδιακά να μελετήσουμε όλα τα μονοπάτια της Περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Ανακαλύψαμε ξεχασμένα ορεινά περάσματα, μονοπάτια σε παραμυθένια δάση, ρωμαϊκούς δρόμους, και κυρίως περιοχές απείρου φυσικού κάλλους και εξαιρετικού πολιτιστικού πλούτου, στις οποίες ο μέσος ενδιαφερόμενος περιπατητής δυστυχώς δεν είχε πρόσβαση. Το δίκτυο που σχεδιάζουμε στη δυτική Κρήτη, με την πολύτιμη συνεργασία των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, θα ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα σε μήκος. Η λειτουργία και η συντήρησή του θα βασίζεται και αυτή στη συνέργεια των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

paths of greece - roman trail hiking

Ανακάλυψη ρωμαϊκου μονοπατιού στην περιοχή της Σούγιας στα Χανιά

Hikers Friendly

Το 2018 η Paths of Greece δημιούργησε το σήμα πιστοποίησης καταλυμάτων Hikers Friendly, έναν οδηγό, στην ουσία, που συμβουλεύει τα καταλύματα σε πεζοπορικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών τους προκειμένου να μπορούν να απευθυνθούν με αξιώσεις στο δυναμικό και ολοένα ανερχόμενο πεζοπορικό κοινό.  Μέσα από την επαφή μας με τις τοπικές κοινότητες ανά την Ελλάδα, προωθούμε την επένδυση στο Hikers Friendly μοντέλο ως ένα σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνει ο χώρος της φιλοξενίας, ειδικά στη μετά Covid-19 εποχή, προκειμένου να αναδειχθεί σε κινητήριο μοχλό για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αύξηση των εσόδων, και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το σήμα πιστοποίησης Hikers Friendly μπαίνει σε νέα τροχιά το 2021, με στόχο την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς.

Πιστοποίηση μονοπατιών

Η διοργάνωση στα Κύθηρα τον Οκτώβριο του 2019 του πρώτου στην Ευρώπη σεμιναρίου για την εκπαίδευση αξιολογητών στο σήμα Green Flag Trails του World Trails Network για την πιστοποίηση μονοπατιών ήταν ένας ακόμα σταθμός πολύ σημαντικός για εμάς. Η πιστοποίηση που έλαβαν τα μονοπάτια των Κυθήρων, στα πλαίσια του σεμιναρίου, αποτέλεσε μία αναγνώριση διεθνούς κύρους για την ποιότητα της δουλειάς της Paths of Greece στο νησί.

Συνεργασίες

Όλα αυτά τα χρόνια χτίσαμε άριστες συνεργασίες σε γερές βάσεις, με βασικό άξονα την αμοιβαία εμπιστοσύνη και το σεβασμό στην εμπειρία και τις ικανότητες του κάθε συνεργάτη και στόχο την παροχή των πλέον ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων υπηρεσιών. Μεταξύ των συνεργασιών αυτών που τιμάμε, αναφέρουμε ενδεικτικά την Staridas Geography, την Instinct Design, την Kappagram, τη Stonewave, τη ForestPlan, το Med-INA, τη Diadrasis και τη GreenLife, Λυσιτέλεια.

Επόμενα βήματα

Από την ίδρυσή μας το 2010, το όραμά μας ήταν η Ελλάδα να γίνει ένας από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στον κόσμο. Θεωρούμε πως 10 χρόνια μετά, η χώρα μας κινείται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.  Στα δέκατα γενέθλιά μας αποφασίσαμε λοιπόν να θέσουμε ως νέο μας όραμα το να μπει η πεζοπορία στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας. Πέραν από τη γνωριμία με τη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία μας που προσφέρουν απλόχερα, τα μονοπάτια προάγουν την καλή φυσική κατάσταση και την υγεία μας – εντέλει τη δημόσια υγεία. Στα χρόνια που αφήνουμε πίσω μας βιώσαμε έντονα την άμεση εξάρτηση της ανθρώπινης ζωής από το φυσικό περιβάλλον μέσα από τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας. Η φύση στέλνει τα δικά της μηνύματα θέτοντας τη στροφή προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής ως αναγκαία συνθήκη για την ομαλοποίηση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Έτσι, από το 2021 ξεκινάμε ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο να φέρει μικρούς και μεγάλους κοντά στα μονοπάτια, να αναδείξει την πεζοπορία ως τρόπο ζωής, να φέρει τους πεζοπόρους κοντά στον αστείρευτο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας και να προάγει βιώσιμες, συλλογικές αξίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Για να το πετύχουμε αυτό, θα συνεχίσουμε τη δράση μας στην κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων ώστε ο κάθε κάτοικος της χώρας μας, ακόμα και των αστικών κέντρων, να μπορεί να έχει εύκολα και γρήγορα πρόσβαση στο περπάτημα στη φύση.

Νέο μας όραμα λοιπόν στο εξής:

Ένα μονοπάτι δίπλα σε κάθε σπίτι!

kefalonia-hiker